Εάν κοιτάξεις προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων σου, θα παρατηρήσεις ότι, σχεδόν όλα, αποτελούνται από συνθετικά υλικά. Την τιμητική τους θέση έχουν ο πολυεστέρας, το ακρυλικό, το νάιλον, η λύκρα και η ελαστίνη. Τις περισσότερες φορές, τα συνθετικά υφάσματα αποτελούν το 80% μέχρι και το 100% της σύνθεσης ενός ρούχου. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, είναι αυτά τα υφάσματα βλαβερά για την υγεία μας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον; Πάμε να βάλουμε μερικά στο μικροσκόπιο!
Πολυεστέρας
Ο πολυεστέρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνθετικά υλικά στην κατασκευή γρήγορου και φθηνού ενδύματος. Με την ανάμειξη και τον συνδυασμό ινών, μικροϊνών και χημικών στοιχείων, όπως η αιθυλενογλυκόλη και το τερεφθαλικό οξύ, δημιουργείται ο πολυεστέρας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα είδος πλαστικού, πολύ ανθεκτικού στις πλύσεις και την καθημερινή χρήση, καθώς δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα.
Ωστόσο, το δέρμα μας δεν μας ευγνωμονεί και τόσο κάθε φορά που επιλέγουμε ένα ρούχο κατασκευασμένο από πολυεστέρα κι αυτό γιατί δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει έντονη εφίδρωση και να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας στο σώμα μας, όσο το φοράμε. Ειδικά τους ζεστούς μήνες είναι απαγορευμένη η χρήση του!
Νάιλον
Τα εσώρουχα, οι κάλτσες, τα καλσόν, τα κολάν είναι κάποια μόνο από τα συνηθέστερα ρούχα που έχουμε όλοι στην ντουλάπα μας και, πιθανόν, αποτελούνται από νάιλον. Άλλο ένα πλαστικό υλικό που δεν αφήνει το σώμα να αναπνεύσει, προκαλώντας δερματικούς ερεθισμούς, ιδρώτα και κακοσμία και επιβαρύνοντάς το με τοξικές ουσίες.
Ακρυλικό
Ένα βλαβερό υλικό φτιαγμένο από θερμοπλαστικά, το ακρυλονιτρίλιο. Το ακρυλονιτρίλιο είναι μία χημική ένωση, που προκαλεί καρκίνο. Όσο το φοράς απορροφάται από το δέρμα. Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι δερματικές αλλεργίες, πονοκέφαλος και ζαλάδα.
Πώς επηρεάζουν τον πλανήτη τα βλαβερά αυτά υφάσματα;
Το συνθετικό ύφασμα βλάπτει το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του: από τη στιγμή της κατασκευής του στο εργοστάσιο, έπειτα για όσο χρησιμοποιείται (lifespan), μέχρι και την αποκομιδή του.
Εκτιμάται ότι για την παραγωγή ενός κιλού πολυεστέρα απαιτείται ενάμισι κιλό πετρέλαιο! Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς προκαλείται κατά τη διάρκεια της οικιακής πλύσης του. Όσο πλένεται στο πλυντήριο απελευθερώνει εκατομμύρια μικροΐνες στο νερό, σε μορφή μικροπλαστικών, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Ο αντίκτυπος στα θαλάσσια οικοσυστήματα και ιδιαίτερα στα πλαγκτόν (τον βασικό κρίκο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας) είναι μη αναστρέψιμος. Τα ρούχα αυτά, όπως άλλωστε και κάθε άλλο συμβατικό πλαστικό, δεν πρόκειται να αποσυντεθούν ποτέ. Αποτέλεσμα; Θα βρίσκονται στον πλανήτη μας υπό κάποια μορφή για εκατοντάδες χρόνια.
Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας “αγαπά” αυτά τα βλαβερά υφάσματα, γιατί παράγονται φθηνά και εύκολα κι έτσι μπορούν να καλυφθούν οι συνεχόμενες ανάγκες της για νέα on trend ρούχα. Αδιαφορεί με αυτόν τον τρόπο για την υγεία των πελατών της, του περιβάλλοντος, αλλά και των ίδιων των εργατών που εμπλέκονται στην παρασκευή τους. Είναι ανάγκη να προσέχουμε τα ταμπελάκια των ρούχων και να αναζητούμε πιο οικολογικές και βιώσιμες εναλλακτικές.
Αγαπάς την μόδα που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον; Έλα στην ομάδα μας στο Facebook και το Instagram, για να γράψουμε μαζί το μανιφέστο της μόδας… από την αρχή!